.jpg)
Bu sıcaklarda içimden yemek yapmak çok gelmese de, hafta sonları sevdiğim yemekleri yapma isteği öne çıkıyor. Bu tarif de bu isteği öne çıkaranlardan biri. Küçüklüğümden beri, babanemin sıkça yaptığı ve babamın çok sevdiği bir yemektir. Babamın küçüklüğünden beri en sevdiği yemeklerden biridir hatta. Köftelerine küçükken “bubu” dermiş. Bu nedenle de bizim ailede diğer adı “bubulu çorba”dır :) Şimdi de ne zaman İzmir’e gitsem annem 1 hafta önceden sormaya başlar, ne istersin kızım, diye. Ben bir şey istemem, dedikçe de babam yandan,
kızın bubulu çorba istiyormuş, diye bastırır.
Geçenlerde kalan yemeği okula götürdüğümde, öğlen oldukça ilgi çekti. Yalnız ismi konusunda, yerel bazı isimler olduğunu da gördüm. Mesela İstanbullu ve Bolulu arkadaşlarım bu yemeğe “Terbiyeli Köfte” derken, İzmir’de “Ekşili Köfte” olarak bilinir. İsmi konusunda farklılıklar olsa da, tadı konusunda farklı fikirler olmadığını, herkesin bu hafif ve ekşi yemeği beğendiğini söyleyerek tarife geçiyorum. Şimdiden afiyet olsun,
Malzemeler:
· 300g orta yağlı dana kıyma
· 1.5 kahve fincanı pirinç
· 1+3 çorba kaşığı un
· 1 yumurta( akı ve sarısı ayrılmış)
· 1 yemek kaşığı yoğurt
· ½ limon
· 2 yemek kaşığı sıvı yağ
· 1 küçük soğan(rendelenmiş)
· Tuz, karabiber
· 5 su bardağı su
· 1 adet patates
· 1 adet havuç
50 adet köfte çıktı, ben 20 adedini kullandım
Öncelikle 1.5 kahve fincanı pirinci yaklaşık 10 dakika kadar, çok yumuşamasına izin vermeden, haşlıyoruz. Haşlanan pirinci süzüp, ılınmasını bekledikten sonra bir kaseye alıyoruz. Köfteleri yapmak için, ılınan pirince kıyma ve 1 yumurtanın akını ilave ediyoruz. Rendelenmiş ve suyu süzülmüş 1 soğanı ve tuzu ekliyoruz. Köfte harcını yoğurduktan sonra, Erik büyüklüğünde parçalar alıp, elimizde yuvarlayarak top şekli veriyoruz. 3 yemek kaşığı un serptiğimiz bir tepside yuvarlak köfteleri bekletiyoruz. Tüm köfte harcına şekil verdikten sonra tepsiyi sallayarak köftelerin her tarafının unlanmasını sağlıyoruz. Unlanan köfteleri, kendilerini toparlamaları ve haşlanırken dağılmamaları için buzdolabına alıyoruz.

İkinci aşamada ise 1 havucu ve 1 patatesi küp şeklinde doğruyoruz. Tencerede 5 bardak su ile haşlıyoruz. Havuç ve patatesler yumuşayınca içine köfteleri atıyoruz. Köfte harcından ben 55 tane köfte çıkarmıştım. 5 bardak su için de 20 köfte kullandım. Köfteler pişene kadar tencerede haşladıktan sonra terbiyesini hazırladım. Bunun için yarım limon, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı un ve 1 yumurtanın sarısını karıştırdım. Daha sonra yoğurdun kesilmemesi için 1-2 kepçe sıcak haşlama suyundan alarak terbiyeye karıştırdım. Daha sonra terbiyenin tamamını tencereye boşalttım. 10-15 dakika daha pişirip, servisten önce tuz ve karabiber ekledim.
Not:
1) Kalan köfteleri de 2 paket halinde derin dondurucuya attım. Böylece zamanım olmadığında, sadece patates ve havucu haşlayıp içine dondurulmuş köfteleri ekleyerek bu güzel ve oldukça sağlıklı yemeği yapıyorum.
2) Yumurtanın akını da köfteye eklemek zorunda değilsiniz, ben sarısı kullanılacağı için, atmak yerine ve tabi ki köfteyi daha güzel tutsun diye, akını da köfteye ekledim. Ancak köfte harcını hazırlarken pirincin ılık olduğundan emin olun, yoksa yumurta sarısı sıcağından katılaşacaktır.
3) Terbiyesinden sonra, yoğurdun kesilmemesi için tuzu en son ekliyoruz.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder