11 Temmuz 2010 Pazar

Balkan Köfte




İlk kez Galatasaray Lisesi’nin karşısında yer alan Ara Kafe ile tanıştım balkan köfte ile. Daha önce yediğim ve tadını beğendiğim bir çok lezzetinden sonra “Bir de bunu deneyeyim” diye düşünerek sipariş verirken ve aslında patlıcanlı sosları çoğu yerde ağır bulurken, buradaki patlıcan püresine hayran kalmıştım. Ne unun yavanlığı vardı, ne de yoğurdun meze havası. Evde bir kaç deneme sonunda kendimce orjinaline en fazla yaklaştığım tarifi şimdi sizlerle paylaşıyorum. Eklenen 2 kaşık yoğurt, beşamel sosun yavanlığını alıyor. Ben sarımsağı çok sevdiğim için tarifimde bol miktarda kullandım. Ancak siz bu miktarı azaltabilirsiniz.

Patlıcanlar için ise; sadece patlıcan közü için aldığım “közmatik” isimli delikli sacı ocak üzerine koyarak közleme işlemini gerçekleştirdim. Bu sac sayesinde ocağım kirlenmeden rahat rahat köz yapabiliyorum. İsmi nedeniyle közmatiği ararken komik anlar yaşasam da, oldukça pratik bir gereç. Patlıcanların suyunun içinde kalarak pişmesi için delinmiş ya da zedelenmiş patlıcan kullanmamak gerekiyor. Köfteyi pişirirken de fazla yağ çekmemesi için kızdırılmış yağda kızartıyorum. Yağın sıçramaması için de bir tutam tuzu pişirmeden önce yağın içine serpiyorum. Servis önerisi olarak ben burada domates sosu kullandım ancak közlenmiş
domates ve biberle de servis yapılabilir, gayet de güzel olur :) Evinizde patlıcan varsa hemen denemenizi tavsiye ederim, yanına pilav ya da makarna yapmaya gerek bıraktırmayan, başlı başına güzel bir öğünü oluşturan bir yemek. Ayrıca 1 saatte de rahatça hazırlanmakta, yalnız daha sonra bulaşıklar için biraz zaman ayırmak gerekiyor :)

Veee işte balkan köfte


Köfte İçin:
• 500g orta yağlı dana kıyma
• 1 küçük soğan
• ½ su bardağı mutfak robotundan geçirilmiş bayat ekmek
• 1 yumurta
• 1 çay kaşığı tuz
• ½ çay kaşığı karabiber
• Kızartmak için sıvı yağ

Patlıcan Püre İçin:
• 4 büyük boy patlıcan
• 5 yemek kaşığı tereyağı
• 1 kahve fincanı un
• Yaklaşık 2 bardak süt
• 4 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 kaşık yoğurt
• Ayrıca servis için; 3 adet rendelenmiş domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz

1) Öncelikle patlıcanlarımızı yıkayarak ocağın üstünde ısıttığımız közmatiğe alıyoruz. Patlıcanları zedelemeden ya da delmeden kızgın közmatiğin üstünde, arada çevirerek közlüyoruz. Patlıcanlar ılındıktan sonra kabuklarını soyarak etli kısımlarını bir bıçak yardımı ile ince ince doğruyoruz, macun kıvamına geldiğinde ise patlıcanları 2 çorba kaşığı tereyağını erittiğimiz tavaya alarak ½ tatlı kaşığı tuz ile bir süre soteliyoruz. Daha sonra ise cam bir kasede bekletiyoruz.

2) Beşamel sos hazırlamak için kalan 3 çorba kaşığı tereyağını eriterek içine 1 fincan unu ekliyoruz. Un sararmaya başladığında azar azar, her seferinde 3-4 yemek kaşığı olmak üzere, sütü ekliyoruz. Güzel beşamel sos yapmanın tek sırrı sütünü yavaş yavaş una yedirmekte. Bir anda karıştırılan süt ve topaklanan un bulamacını blendırdan geçirerek elde edilen sos ile, yavaş yavaş pişirilmiş sos arasında çok büyük fark olduğundan emin olabilirsiniz. Bu nedenle una, hamur kıvamına elene kadar, sütü yavaş yavaş ilave ediyoruz. Ancak bir kere sıvılaşmaya başladığında yani hamur artık daha fazla süt taşımadığında içine kalan sütü ilave edebiliriz. Bir süre bu şekilde ağır ateşte pişirilen sosumuzu ılınması için bir kenarda bekletiyoruz. Yalnız ateşin ne kadar şiddetli olduğu ve unun ne kadar sıvı tuttuğu ile ilgili olarak, eklenecek süt miktarı artabilir. Eğer bu işlem sonunda elinizde hamur gibi katı bir sos varsa ½ bardak kadar daha süt ile sosu inceltebilirsiniz.

3) 4 diş sarımsağı soyarak ½ tatlı kaşığı tuz ile havanda iyice dövüyoruz.

4) Ilınmış patlıcan sotesini, beşamel sosu, dövülmüş sarımsakları ve son olarak 2 kaşık yoğurdu özdeşleşene kadar karıştırıyoruz. Servise kadar oda sıcaklığında saklayabiliriz.

5) İkinci aşama olarak köfteleri hazırlıyoruz. Bunun için mutfak robotundan geçirdiğimiz 1 küçük soğanın suyunu sıkıyoruz. Kalan posa soğanı bir kaseye alıyoruz. Üstüne diğer köfte malzemelerini ekleyerek 10 dakika kadar elimizde yoğuruyoruz. Kıvamını bulan köftelere daha sonra tombul ve uzun bir şekil veriyoruz ve servisten hemen önce kızgın yağda kızartıyoruz.

6) Servis için domates sosunu hazırlıyoruz. Bunun için bir tavada rendelenmiş sarımsakları zeytinyağı ile kısa bir süre kavuruyoruz. Daha sonra 3 domatesin rendesini ve tuzu ekleyerek suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servise alıyoruz.

7) Servis için; tabağın ortasına patlıcanlı püreyi bir havuz gibi yayıyoruz. Sosun etrafına yuvarlak oluşturacak şekilde köfteleri diziyoruz. Köftelerin ortasına ve etrafına hazırladığımız domates sosunu gezdirerek, ılık olarak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder